History

La vintage, a gift for heritage conservation

“Most of us may think heritage conservation is only to preserve an existing heritage site with old buildings that has historical or architectural merits. That is a very wrong perception as it will become a full stop if we have nothing to preserve. If we can create something which is beautiful with architectural merits, the things we built today will become a heritage for our future generations after 100 years. In
actual fact, heritage conservation can be realised through duplication and recreation; La Vintage is an exemplary evidence of that!"

 

Presenting La Vintage...

 

The concept incorporated into the formation of La Vintage involves replicating part of Sabah’s integral past history which is mainly during the era of the 19th century when Sabah or North Borneo as it was then so endearingly called, was colonised by the British North Borneo Company from the year 1881 to 1946 and after the Japanese Occupation, when North Borneo was then proclaimed to be a part of the British Colony until 31st August 1963. The design concept is based on extracting the old artefacts that could be found during British North Borneo times. Certain antiques and artefacts that are acquired from collector and descendants of prominent figures in our history are extracted as key elements and blended into our interior design through pictorial reviews of old history books, documents old photos and pictures.

 

 

Based upon the colonial period in Sabah, the main idea is to allow customers an opportunity to experience how life would be like back then in around circa 1900s as it plays a significant role in forming Sabah’s identity. Therefore, both the interior and exterior of the restaurant are modified, replicated and decorated to suit the brief. La Vintage embraces many different ambiences that were significant at the time; the English Garden and Queen Elizabeth’s to represent the westerners, Native Butiza corner to represent the indigenous people, the Oriental Tea corner to represent the Chinese settlement and the Tropical Beer Garden as a representation of the marriage of cultures that formed Sabah’s heritage during the colonial times.

 

The most important goal of this themed restaurant, however, is to provoke our colourful history to locals and foreign tourists alike and become a live heritage centre where people of all ages could come in and learn by exploration and refresh the memory apart from enjoying the delicacies, both local and western while soaking in the different ambiences within the restaurant compound.

 

The restaurant exterior is no doubt an extension of the main restaurant itself. It plays the part of laying down a good first impression of the restaurant to the customers. As such, a lot of effort is made into making the exterior as impressive as possible. The exterior comprises of the Neo Classical Atrium as well as the Tropical Beer Garden, the fore mentioned being an indoor triple volume space and the latter being a semi open-air space. Both of these spaces are designed to cope with overcrowding if the restaurant ever gets too busy.